Marika Formgrens blogg

Marika Formgrens blogg

Om bloggen

Bloggen kom till på begäran från läsare som tyckte att det var knepigt att hitta mina ledare. Syftet från början var alltså att länka till mina SNB-ledare, som publicerades på litet olika ställen från dag till dag.
Nu när jag inte är ledarskribent längre publiceras jag med glesare mellanrum, men ska försöka länka när det sker. Å andra sidan får jag förhoppningsvis mer tid till traditionella blogginlägg.

Från Platon till Hägglund

LedarePosted by Marika Formgren 23 Jun, 2013 20:50:52

Här kommer en uppdatering av de ledare som webbpublicerats sedan senast.

Att Erik Ullenhag vill flytta DO (Diskrimineringsombudsmannen) till Rinkeby eller Tensta menar jag är ett slag i luften, som dessutom signalerar något helt annat än det "brytande av omhändertagandementaliteten" som Ullenhag alltid brukar tala om. I Västerviks Tidningen:

DO till Tensta skickar fel signaler

Regeringens och i synnerhet Moderaternas arbetsmarknadspolitiska standardrecept - att rabattera arbetsgivaravgifterna för grupper som står långt från arbetsmarknaden - tycks inte fungera något vidare. Varken de borgerliga eller de rödgröna har dock några andra konkreta idéer, visade partiledardebatten i riksdagen. I Västerviks Tidningen:

Jobbdilemma i partiledardebatten

Att försöka minska den illegala invandringen till Sverige genom att bekämpa efterfrågesidan (oseriösa arbetsgivare) är helt rätt väg att gå. I Gotlands Allehanda:

Utnyttjande av papperslösa ska straffas

Vårdgarantin men framförallt kömiljarden tycks bidra till att yngre och lindrigt sjuka prioriteras framför äldre och svårare sjuka i vården. I Gotlands Allehanda:

Lyssna på läkarna, Hägglund

Jag har tidigare (i Corren och Smålandsposten) skrivit om det märkliga och smått skrämmande fenomenet att arbetsgivare ställer allt högre krav på att de anställda lever hälsosamt. Värst tycks det vara i näringslivets toppskikt, där maraton och Vasalopp ibland framställs som ett "måste". Jag har intervjuat Karin Johannisson, professor i idé- och lärdomshistoria, om bakgrunden till detta fenomen. I Nya Wermlands Tidningen:

Maraton vinner över Platon