Marika Formgrens blogg

Marika Formgrens blogg

Om bloggen

Bloggen kom till på begäran från läsare som tyckte att det var knepigt att hitta mina ledare. Syftet från början var alltså att länka till mina SNB-ledare, som publicerades på litet olika ställen från dag till dag.
Nu när jag inte är ledarskribent längre publiceras jag med glesare mellanrum, men ska försöka länka när det sker. Å andra sidan får jag förhoppningsvis mer tid till traditionella blogginlägg.

På begäran: Bloggen återuppstår!

LedarePosted by Marika Formgren 15 Oct, 2013 19:23:12

Att jobba som ledarskribent på en nyhetsbyrå och ha en sådan här blogg, där jag länkar till mina webbpublicerade ledare, är inte alltid så upplyftande. Jag skriver normalt sex ledare i veckan, som skickas ut till 30-talet tidningar som väljer om och i så fall hur de vill använda mina texter,

De enda ledare jag kan och får länka till i bloggen är de som webbpubliceras, i signerat skick.

Eftersom numera bara tre av SNB:s kundtidningar (sedan Nya WermlandsTidningen införde betalvägg) publicerar mina ledare i åtkombart, signerat skick, innebär det att bara en del av mina texter går att länka på bloggen. Ofta är det inte ens de texter jag själv är mest nöjd med. Med denna dystra inställning kom jag tillbaka till jobbet efter sommarsemestern, och struntade i att uppdatera bloggen.

Men de senaste dagarna har jag fått mejl och telefonsamtal från människor som undrar vad som hände med bloggen, som efterfrågar uppdateringar och länkar till mina ledare. Det är sådant som gör journalister i allmänhet, och ledarskribenter i synnerhet, överlyckliga. Vi skriver ju för att bli lästa!

Därför kommer här en lista med mina webbpublicerade, signerade ledare från de senaste två veckorna. Jag ska försöka att uppdatera framöver, och jag ska också försöka att samla ihop "best of" från den period då jag inte uppdaterade bloggen.

Kanske borde jag också börja skriva kommentarer om de ledare jag är särskilt nöjd med men inte kan länka till eftersom de aldrig webbpubliceras i signerad form? Som den om varför RFSU är olämpliga att sköta skolans undervisning i sex- och samlevnad, eller den om varför Socialdemokraterna har rätt när de föreslår obligatorisk mönstring? Mejla mig gärna dina synpunkter på marika.formgren[snabel-a]gmail.com

Mina senaste, webbpublicerade, signerade texter (färskast först):

• Inför valet av ny ärkebiskop skrev jag om hur toleransens intolerans tycks ha kopplat greppet om Svenska kyrkan. I Gotlands Allehanda:
"Toleransens intolerans i kyrkan"

• När vanligt folk får sänkt skatt blir socialdemokraterna arga, och Ekot vet inte riktigt vad de ska ta sig till. Men faktum är att Fredrik Reinfeldt och sjuksköterskan får lika mycket i jobbskatteavdrag. I NorrbottensKuriren:
"Desperat skattekritik"

• Miljöpartiets bidrag till motionsfloden visar att partiet inte är så vetenskapligt som ryktet gör gällande. Däremot präglas MP-motionerna av normkritik, utopisk socialism och förmynderi. I VästerviksTidningen:
"Normkritik och lyckopolitik i grön motionsflod"

• Jag läste rapporten om mätningen av vuxnas färdigheter, PIAAC, och konstaterade att skillnaden mellan utrikes- och inrikesfödda är skrämmande stor. Gotlands Allehanda med flera publicerade:
"Klyftor bakom goda resultat"

• Efter partiledardebatten i Agenda konstaterade jag i Gotlands Allehanda att det var:
"Hårda tacklingar i Agenda"

• Det har kommit flera rapporter på kort tid om att Sverige är världens bästa land att åldras i. Hur går det ihop med pensionärsorganisationernas klagomål över att pensionerna inte omfattas av jobbskatteavdraget och att bromsen slagit till i pensionssystemet? Det försöker jag reda ut i bland annat VästerviksTidningen:
"Välfärd ersätter inte relationer"

• Jag tittade igenom oppositionens skuggbudgetar, och fastnade framförallt på Miljöpartiets. Dels för att MP är det enda parti som vi med säkerhet vet kommer att ingå i en eventuell S-regering efter en rödgrön valseger 2014. Dels för att det finns besvärande många borgerliga människor som faktiskt gillar Miljöpartiet. Dels för att MP är det minst granskade partiet i Sverige (här är förklaringen). Dels för att MP:s skuggbudget, som jag skriver i ledaren, "framstår som ett normkritiskt seminarium". I VästerviksTidningen:
"MP är grisen i säcken"

• Johan Lundberg var mycket intressant redan som chefredaktör för tidskriften Axess, och när han nu skriver en bok ("Ljusets fiender", utgiven av Timbro) där han kan breda ut sina tankar blir resultatet magnifikt. Jag hade förmånen att intervjua Lundberg. Resultatet publicerades i Gotlands Allehanda:
"Det självständiga, kritiska tänkandet har försvunnit"

• Kristdemokraterna och Centerpartiet har två saker gemensamt, bortsett från att de ingår i samma regering: Båda riskerar att åka ur riksdagen vid nästa val, och båda höll stormöten i Karlstad i slutet av september. Detta fick mig att jämföra de två partierna ideologiskt, och fundera över vilket av dem som ligger risigast till inför nästa val. I Gotlands Allehanda:
"KD och C ‒ små men olika"

• Allt fler unga män lämnar Sverige för att jihadkriga i fjärran länder. Fenomenet aktualiserades i samband med terrordådet i Nairobi, Kenya. Hur läget ser ut, och vad Sverige möjligen kan göra för att stävja utvecklingen, skrev jag om i bland annat VästerviksTidningen:
"Svenska jihadister på export"